Sport, adat, elemzés: sportadat-elemzés

Sport Data

Sport Data

Sportági sikerek kulcsmutatói

A sportadatelemzés 7+1T modelljének rövid bemutatása...

2017. november 27. - u1sd

A sikerek elérése és az ahhoz vezető út nagyon sokféle lehet, jellemzően nincs egyetlen és általánosan elfogadott recept. A legtöbb edző és sportoló a tehetségben és a sok munkában hisz – nem alaptalanul – azonban a tapasztalatok szerint sokszor ez is kevés a tényleges eredmények eléréséhez. A sporttudomány jelenlegi állás szerint az alábbi tényezők biztosan számítanak a sikerek elérésében a sportoló nézőpontjából nézve, és ezt szoktuk mi a 7+1T modellnek tekinteni a sportadatelemzésben:

  1. Technika – az egyéni jellemzők technikai kivitelezésben
  2. Teljesítőképesség vagy teljesítmény – milyen fizikai erények jellemzik a sportolót vagy csapatot
  3. Tapasztalat – a különböző ellenfelek ellen vívott éles vagy ahhoz nagyon hasonló találkozó, felmérések, versenyek száma és megfelelő edzéskörülmények között való gyakorlás
  4. Taktika – a választható és a sportoló által ismert repertoár, illetve azok illeszkedése a technikai és a teljesítményben elérhető képességekhez, illetve az ellenfél hasonló jellemzőihez
  5. Táplálkozás és testfelépítés – az adott pillanatban a fizikai felépítés és az adott nap, esemény során a testből kiáramló energiamennyiség döntő jelentőségű lehet az összes többi ponttól függetlenül
  6. Tudatosság avagy a pszichikai teljesítőképesség – a siker-, a kudarc- és stressztűrés, a fizikai összpontosítás sorolható ide.
  7. Technológiai támogatás –  az edzésfeltételek és a tréningek hatékonyságának fejlesztése, javítása, segítése, a helyes és időben alkalmazott döntések megtalálása technológiai eszközök segítségével
  8. (+1) Tehetetlenségi tényezők – a sorsolás, a lebonyolítási forma, a szabályok, a bírók ítéletei, a szerencse tartozik ebbe a körbe.

sports_science.jpgForrás: Sporttudomány a www.freeimages.co.uk képgyűjteményéből

A szakemberek vitatkoznak arról, hogy melyik mennyiben befolyásolja egy-egy összecsapás, mérkőzés, versenykiírás kimenetelét – és bár ez hitvita, mégis az a valószínű, hogy mindegyik helyzetben más és más súlyokat kellene adni. A győzelem egyetlen biztos receptje az, hogy ha az összes területen felülmúljuk az ellenfelet, de legalábbis nem teljesítünk rosszabbul nála.

Ha a kategóriák mögé nézünk, akkor minden sikeres sportági szereplés mögött az egyes területeknek megvannak a maguk jellegzetes specialistái: rendre 1.) a fejlesztő, személyi-, utánpótlás- vagy pályaedző, 2.) erőnléti edző, 3.) sportági vagy csapatmenedzser, 4.) vezetőedző, 5.) dietetikus, 6.) sport- vagy csapatpszichológus, 7.) sportadatelemző, és 8.) a  sportdiplomata.

A modern sportközpontok (egyesületek, szövetségek) a szakmai oldalt tekintve a nyolc szerep valamelyikét mindenképpen lefedik, ideálisan minden területre dedikált szakemberrel. A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy ez a sportszakmai, a sportolói nézőpont, egy sportközpontban pénzügyi, marketing, jogi és más, üzleti szempontok is szerepet játszanak. Természetesen, az egyes elemek nem egymástól függetlenek, egymásra hatnak, gyakorlatilag bármelyik két kategória viszonyában lehet találni összefüggést. Ezen belül viszont kicsit kilóg a sorból a technológiai fejlesztés, ahová a sportadatelemzést is sorolni szokás, mivel a technológiai fejlesztés nem létezik önállóan, a többi terület nélkül.

A sportadatelemzés minden információt, tudást, amelyet a többi területről kap, azt feldolgozza, átalakítja, kiegészíti és a tapasztalatok alapján az új, szerzett információkat, tudást a többi területnek visszaadja. Ilyen értelemben nyolc terület mindegyikét valamilyen mértékben szolgálja, és kizárólag abban érdekelt, hogy azok a területek sikeresebbek legyenek. Vagy majdnem. A sportadatelemzésnek kizárólagos célja:

  • a tudást gyarapítani
  • az edzésprogram és az egyéni fejlesztés hatékonyságát növelni
  • az esetlegességeket csökkenteni

az adott szakterületen, legyen szó akár pszichológiáról, táplálkozásról vagy teljesítménymutatókról. A technológiai fejlesztésbe beletartozik a szenzorok alkalmazása, de az új cipő, ruha, kondigép, fejlesztőeszköz, szimulátor, teszt fejlesztése és kialakítása is, ahogyan az ezek használatával mért eredmények kiértékelése, elemzése és visszacsatolása is. De pont az esetlegességek csökkentése érdekében valójában a technológiai fejlesztés arra törekszik, hogy a "szerencsefaktort", a tehetetlenségi tényezőket háttérbe szorítsa vagy kiküszöbölje. Konkrétan erről szól a videóbírók megjelenése is, a műugrásban a robotpontozók megjelenésének felvetése, és sok más, hasonló fejlesztés is. Ha úgy tetszik a technológiai fejlesztés az első 7T fejlesztésére törekszik a nyolcadik (+1) T rovására, innen kapta a modell a nevét.

A jelen korszakban az embernek mint páratlan biológiai szervezetnek a képességeinek és belső működésének páratlan feltáró vizsgálata zajlik a sportágak világában. Egy-egy verseny, ciklus sikeres teljesítésénél nem egy küzdelem folyik, hanem összesen nyolc. A győzelem egyetlen biztos receptje az, hogy ha az összes területen felülmúljuk az ellenfelet, de legalábbis nem teljesítünk rosszabbul nála. Ehhez viszont mindegyikre kellene hangsúlyt fektetni egy-egy sportközpontban. A sportadatelemzésre is.

süti beállítások módosítása