Sport, adat, elemzés: sportadat-elemzés

Sport Data

Sport Data

Passzok és lövések

...avagy mennyire direkten támad egy csapat a kapura

2018. november 26. - u1sd

 

A szakértők sokszor beszélnek arról, hogy egy csapat kontrákra játszik, kombinatív, sok passzos játékban érdekeltek, vagy éppen felívelgetik a labdát. Ezek a megállapítások közismertek, még az italboltok sarkában is hallani ezeket a kifejezéseket, de mérkőzéselemzőként mégiscsak szubjektívnek tűnik, ha valaki csak egy címkével jelzi a csapatok támadó taktikai elemeit. Fontos, hogy találjunk olyan jellemzőket a mérkőzésekről, amelyek közelítőleg leírják a taktikai utasítást, akár mérkőzések részeire bontva is, hiszen ez segít feltárni a csapat taktikai sajátosságait, erősségeit, gyengeségeit. A cikkben most csak egy egyszerű mutatóbokrot fogunk használni a támadások leírására - elsősorban azért, mert ez érhető el nyilvános adatokból, de azért is, hogy általa betekintést adhassunk mérkőzéselemzői módszertan rejtelmeibe. A mutató maga nem csodafegyver ebben a formában, önmagában nem is alkalmazzuk - túl általános jellemzésre alkalmas csak.

football-1678992_640.jpg

A háttérről, avagy egy mutatóbokor mögötti megfontolások

Adja magát a lehetőség, hogy passzokat, pontosabban azon passzok számát vizsgáljuk, amennyi "érintéssel", passzal jutnak a támadás végére a csapatok. Miért jellemezheti ez a támadás filozófiáját? A támadójáték célja az ellenfél kapuja, oda kell juttatni a labdát (azaz gólra játsszák a focit). Ha eltekintünk a pálya szélességétől, azaz csak a két kapu közepe vonalra vetítjük a mérkőzést, pontosabban a labda mozgását, akkor így a támadás előrehaladási lépéseit, ugrásait fogjuk megfigyelni. Pont, mint egy számegyenesen, ahol mondjuk -1 a saját kapunk, 0 a pálya közepe és 1 az ellenfél kapuját jelöli. Ha ezen a szakaszon jelöljük a passzokat, akkor az oldalpasszok, beadások esetén lényegében helyben fogunk járni, azaz a számegyenesen ugyanazon a szám környezetében maradunk, vissza irányú passzoknál -1 (azaz negatív irányba), míg előre irányú passzoknál a +1 irányba fogunk előrelépni. Hogy a csapat hol nyújtja meg a "lépéseit" és hol "totyorog" az egyenesen, az nagyon jellemző a tapasztalataink szerint, és van még rengeteg izgalmas tulajdonsága ennek a reprezentációnak. Most csak a passzok számával fogunk azonban foglalkozni.

Az előbb jeleztem, hogy a támadás végére jutott csapatokat lehet jellemezni. Nos, a támadásnak biztosan vége van, ha az ellenfél jön. De ez önmagában nem elég, hiszen akkor nem tudjuk megkülönböztetni az idejekorán elhalt támadást a ténylegesen befejezettől, ami torzítaná a támadás jellemzését. A problémát kiküszöbölendő mi csak a lövésekkel véget ért támadásokat elemezzük a passzok számához képest. Kisebb módosításokkal.

  • Egyfelől több mérkőzést veszünk figyelembe, ami amúgy sokkal jobban jellemzi a csapat, edző támadási filozófiáját az adott szezonra. Statisztikailag ugyanis egy mérkőzés nem lehet érdekes, hiszen a taktika az aktuális ellenfélhez, játékosokhoz igazodik, az elérni kívánt pontokról nem is beszélve. Túl sok az esetlegesség. Ráadásul lövéssel zárult támadás jellemzően 5-20 van egy mérkőzésen, ami statisztikailag nem igazán értékelhető.
  • Az összes passzok számával fogunk foglalkozni, nem csak a lövéssel záródó támadásban szereplő passzok számával. Ennek oka prózai: ez érhető el nyilvánosan. Ront-e ez a mutató jóságán? Rengeteget, de nem annyira, mint sokan gondolnák, ugyanis egyrészt majdnem minden támadásnak - ami kapura irányuló játékot feltételez - hasonló alapeleme kell legyen akkor is, ha ideje korán befejeződött, másrészt a mutató csak akkor torzít jelentősen, ha a csapat hektikusan viselkedik a mérkőzéseken belül is. Annak a valószínűsége azonban, hogy egy csapat minden mérkőzésén korán vezetést szerez, és utána csak labdatartást végez, manapság igen alacsony, azaz ritka esemény. Ilyen eset (vagy nagyon kiemelkedő képességű csapat) jelentősen torzítaná a képet.
  • Csak támadójátékban érdekelt versenyeket, kiírásokat szabad ezzel mérni, azaz azt, ahol a döntetlen legfeljebb rövid távon, egy-egy mérkőzésre kifizetődő egy csapat számára. Pontosan ezért mi kizárólag a nemzeti bajnoki mérkőzésekre koncentrálunk.
  • Teszünk bele egy 1000-es szorzót, hiszen a passzok száma a lövésekhez képest általában is óriási, sokkal gyakoribb jelenség, miközben a szorzó az összehasonlíthatóságot nem befolyásolja.

Az egyszerű képletünk tehát:

  1. passz-lövés mutató: 1000 * lövések száma / passzok száma (1000 passzra jutó lövések száma)
  2. passz-gól mutató: 1000 * gólok száma / passzok száma (1000 passzra jutó gólok száma)
  3. a passzok számának mérkőzésenkénti átlaga
  4. a szerzett gólok mérkőzésenkénti átlaga
  5. gólok és a lövések aránya a mérkőzések átlagában

Passz, gól és lövés értelmezése

A konkrét fogalmak értelmezésétől eltekintünk - az adatszolgáltató ezeket általában jól definiálja -, tegyük fel, hogy értjük, mit jelentenek a fogalmak, ha sok is lehet a bizonytalanság, mivel a számok nagyságrendje a kétséges eseteket elfedi. A különböző esetek táblázatba, mátrixba rendezve az alábbi összefüggéseket látjuk:

A passz-lövés mutató és a gólátlag közötti összefüggés

alacsony passz-lövés mutató

magas passz-lövés mutató
alacsony gólátlag súlyos probléma: támadósor, taktika, játékosminőség is lehet gond, vagy ezek kombinációi

távoli kísérletek vagy nem ideális csatársor, megfelelő támadási taktika mellett

magas gólátlag nagyon hatékony támadósor, de vagy labdatartó, azaz nem kapura irányuló filozófiájú támadások, vagy hatékony kontratámadás jellemzi a csapatot hatékony taktika, támadójáték, jó csatárokkal

 

Az alacsony gólátlag nyilván eredménytelenséget jelez (túl gyenge támadások a színvonalhoz képest). Ha ez alacsony passz-lövés mutatóval párosul, akkor az azt jelzi, hogy csapat lényegében nem jut el a kapu elé függetlenül attól, hogy mennyit van nála a labda. Megjegyezzük, hogy ha sokat, akkor kifejezetten tanácstalan, eredménytelen támadásokról beszélhetünk, míg ha keveset, akkor magasabban jegyzett bajnokságban játszik a csapat, mint amire a keret képes, beleértve az edző képességeit is. A magas passz-lövés mutató azt jelezné ebben az esetben, hogy a csapat igenis eljut a támadások végéig, de ezek nem eredményesek. A bajnoksághoz képest gyenge csatárok is lehetnek ennek az okai, de akár az is, hogy túl messze fejeződnek be a támadások, és így logikus, hogy a sok lövés kevés eredményességgel párosul.

Magas gólátlag érdekesebb tud lenni. Ez ugyanis, ha alacsony passz-lövés mutatóval társul, akkor több eset is lehetséges:

  • ha sok a passz, de kevés a lövés: a csapat nem törekszik a kapura, arányaiban sok a kaput nem veszélyeztető labdatartás
  • ha kevés a passz és még kevesebb a lövés: a csapat egyértelműen kontrajátékot játszik, hosszú indításokkal

Ha a magas gól átlag magas passz-lövés mutatóval bír, akkor a csapat átlagon felüli képességű - ismét beleértve a csapatba az edzői képességeket is -, hiszen eredményesen jut el az ellenfél kapuja elé. Ebben az esetben a passzok magas száma kombinatív, az alacsony száma pedig kontrajátékot feltételez. Ez utóbbi összefüggéseket az alábbi táblázat foglalja össze:

A passz-gól és a passzátlag közöttit összefüggés
alacsony passz-gól mutató magas passz-gól mutató
alacsony passzátlag a csapat vagy magasabb szinten játszik, mint amire képes, vagy nem adekvát a taktika hatékony kontrajáték
magas passzátlag középpálya probléma vagy általános labdatartásra törekvés tünete kombinatív és/vagy labdatartó játék, amely jól illeszkedik a csapathoz, hatékony

 

Mi a magas és mi az alacsony?

A legtöbb bajnokság zárt, azaz mindenki mindenkivel játszik, így több forduló eredményei lényegében összehasonlíthatóak, hiszen mindenki ugyanazon védekezősorral szemben mutatja meg a képességeit. Ez a jó hír. A "magas" és az "alacsony" számok azonban az ellenfelek védekezési minőségének függvénye, így nem lehet egyetemes. Kifejezetten bajnokságfüggő a számértékek skálájának meghatározása. Egy utánpótlás bajnokságban, mondjuk 12 éveseknél sokkal több a lövés, kevesebb a passz. Ahogy egy Premiere League-ben szereplő csapat mutatóját sem lehet mondjuk a MOL Vidi hasonló számaival összehasonlítani, hiszen teljesen más minőségű az ellenfelek védekezési hatékonysága, a játékosok képessége. A mutató csak a bajnokságon belül értelmezhető. Egyszerűség kedvéért az "alacsony" és "magas" fogalmak az átlagtól "lényegesen" eltérőt jelenti, ahol adatelemzői vérmérséklet kérdése, hogy az eltérés mértékének határát hol húzzuk meg - matematikai megfontolások mellett.

Hány lövés jut 1000 passzra az NB1-ben?

Vessük össze az NB/1-ben vezető négy csapatot a mutató alapján:

FTC Bp. Honvéd MTK MOL Vidi
mérkőzések száma 14 14 14 13
passzok átlaga 522,14 431,85 477,21 503,30
lövések átlaga 15,85 12,78 12,57 14,69
gólok átlag 1,92 1,28 1,5 1,84
passz-lövés mutató 30,37 29,60 26,34 29,19
passz-gól mutató 3,69 2,97 3,14 3,67

 

Azonnal látható, hogy a csapatok között jelentős az eltérés, bár van hasonlóság is bőven. Az FTC és a MOL Vidi hasonló számokat mutat a passz-gól mutatóban. Viszonylag sok gólt rúg, ha rúg gólt a két csapat, azaz a támadásokban hasonlóan jól teljesít mindkettő. Mondhatjuk, hogy pontosan ugyanannyi gólt segítő passza van a két csapatnak. A passz-lövés mutató azonban már eltér a két csapatnál, ami azt jelzi, hogy az FTC sokkal több passzal - kombinatívabban - oldja meg a támadások lebonyolítását, mint a Vidi. Látható, hogy a mutató nem egyszerűen azért mutat nagyobb számot, mert az FTC többet lő kapura, hiszen a passzainak átlaga is jelentősen nagyobb a Vidi hasonló mutatójánál. Pontosan azt jelzi, hogy az FTC sok átadással jut el a kapu elé. Érdekességképpen jelezzük, hogy az FTC passzainak száma növekszik, ha kevés gólt rúg, azaz a mutató erősödik, ha a csapatnak jobban kell a kapura törnie.

A MOL Vidi támadásainak befejezési hatékonysága kevésbé jó, mint a zöld-fehér csapaté, azaz gyengébb a támadósora a mostani formája alapján a riválisnál. Ugyanakkor a támadásai gyorsabbak kell legyenek, mivel kevesebb passz mellett is hasonló passz-gól mutatója a csapatnak. Ráadásul a hátrányban, vagy döntetlen közeli mérkőzéseken a passzok száma - az FTC-vel szemben - csökken. Más szavakkal a Vidi a biztos eredmény birtokában inkább labdatartó passzokra törekszik az adatok szerint.

Egy másik párhuzam látható az MTK és  Budapest Honvéd között is. A két csapat passz-lövés mutatója hasonló, ugyanakkor ott a passz-gól mutató különbözik. Az utóbbira könnyű megtalálni a bűnöst: az MTK támadósora sokkal hatékonyabb a Honvéd hasonló csapatrészénél, hiszen az átlagos gólok száma jelentősen különbözik a két csapat között (~10 lövésből 1 gól a Honvédnál, ~8 lövésből 1 gól az MTK-nál). A passz-lövés mutató azonban kifejezetten kontrajátékra utal, főleg a Honvéd esetében. A hatékonysága kiválónak mondható, hiszen fajlagosan több lövéssel zárja a csapat az akcióit, mint az MTK. A megállapítást erősíti az a tény, hogy a passzok száma a Honvéd esetében csökken, ha a vezetést szerez, azaz szinte "szabadul a labdától" ilyenkor a csapat. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy a passzok hatékonysága kimagaslóan rossz a Honvédnál, 80% alatti, ami nem csak egyszerűen kontrajátékot, de kifejezetten hosszú indításokat feltételez - azokra jellemző az ilyen "rossz" mutató.

Az MTK másképpen kezeli a helyzetet. A számára veszélyes csapatoknál egyértelműen kontrajátékot, míg az általa megverni kívánt, vagy hátrányban levő mérkőzéseken sokpasszos játékot mutatnak a számai. Ebben az esetben nem beszélhetünk egyértelműen (sikeres) kombinatív játékról, mert kifejezetten alacsonynak mondható a csapat passz-lövés mutatója. Azaz a csapat nem jut lövéshez. Más mutatók ismerete nélkül persze nem lehet ez alapján megállapítani, hogy egyszerűen csak nem megy a sok passzos támadójáték - azaz a csapathoz nem illik a taktika -, vagy a csapat tanácstalanságának tünete - azaz mentális probléma  - látható a mutatóban, vagy valami más, például külső okai vannak a jelenségnek.

...és a Premiere League-ben?

A PL-ben egyelőre csak 12 mérkőzés zajlott le, így kevésbé pontos a kép, amit látunk, hiszen egy-egy csapatnál sorsolásfüggő, hogy mennyire tudott a játéka érvényesülni a 38 csapatos bajnokságban. A trend azonban már érzékelhető így is, ha lesznek is még változások a számadatokban:

Man.City Liverpool Chelsea Tottenham Arsenal Bournemouth
passzok átlaga 688,4 604,75 725,5 538,67 565,6 428,41
lövések átlaga 20,5 14,83 18,08 12,58 12,08 12,67
gólátlag 3,00 1,91 2,25 1,67 2,16 1,75
passz-lövés mutató 29,77 24,52 24,92 23,36 21,36 29,56
passz-gól mutató 4,35 3,17 3,10 3,09 3,83 4,08

 

A számokat hasonlóan lehet értelmezni a Premiere League-ben is. Talán az Olvasó számára nem meglepetés, hogy a Manchester City gól-passz mutatója messze a legmagasabb a ligában (4,35), míg a lövés-passz mutatója 29,77. Ugyanakkor hasonló számokat produkál az AFC Bournemouth is (4,08 és 29,56), amivel a 6. helyen áll a cikk megírásakor. A két csapat között azonban a döntő különbség a passzok és  a lövések átlagánál van. Azt mondhatjuk, hogy a Bournemouth támadójátéka van olyan hatékony, mint a City-é, miközben nem birtokolja sokat a labdát. A táblázatunkból kiolvasható, hogy az Bournemouth adata hatékony kontrajátékra, míg a City esetében a hatékony kombinatív játék következtetésre jutnánk.

A Liverpool és a Chelsea számai is nagyon hasonlóak egymáshoz, előbbi 3,16 és 24,52, míg az utóbbi 3,10 és 24,92 értékkel bír. A Chelsea-t azonban a kirívóan magas passzátlag jellemzi, ami még a City-t is felülmúlja. A Chelsea esetében ez túlzott labdatartást jelez, hiszen a gólátlaga lényegében kizárja a középpálya potenciális gyengeségét. Ugyanakkor játékstílusa nem különbözik lényegesen a Liverpool-tól. A Liverpool a hasonló mutatókat nagyjából 17%-kal kevesebb passzal és arányosan kevesebb lövéssel oldja meg. Ebből úgy tűnik, hogy egyszerűen kevésbé hatékony a középpályája, mint a Chelsea-é. Kockázatosabb, esetleg gyorsabb játéka miatt kevesebb lövésig jut el a csapat, de eredményessége nem múlja alul a riválisét.

Tottenham Hotspur és az Arsenal is sokban hasonlít egymáshoz, hiszen nagyjából ugyanannyi passz és lövés jellemzi a két csapatot. Mutatóik mégis jelentősen eltérnek egymástól. A Tottenham középpályája a számok alapján nem olyan minőségű, mint a Liverpool-é vagy a Chelsea-é, de éppolyan eredményes. Az Arsenal azonban félelmetes támadósorral rendelkezik, nagyjából minden 6 lövésből 1 gól születik, ami kiugróan magas. A bajnokságokban a jobb csapatok 8-ból 1-es mutatóval szoktak rendelkezni. A City, a Bournemouth és a Brighton bír még ennél jelentősen jobb 7-ből 1-es mutatóval. (Nálunk a MOL Vidi a legjobb, 8-ból 1-es mutatóval.). Az eredménytelenség tehát az Arsenal-nál a középpályánál, de legalábbis a támadások korai elhalásánál kell keresni - azaz túl kevés lövésig jut el a csapat. Ez vagy kockázatos, esetleg a csapat képességeihez képest túlságosan gyors játéknak köszönhető, vagy a megválasztott taktikához nem igazodnak megfelelően a játékosok. Mindkét esetet lehet edzői hibaként értelmezni, ha ez az állítás egy mérkőzéselemző részéről kicsit merész is.

Konklúziók

A passz-lövés és a passz-gól mutató az ehhez közvetlenül kötődő adatokkal együtt jól jellemzi egy-egy csapat támadási filozófiáját, sajátosságait. Ha az összes passzok számából indulunk, akkor ez nem igazán alkalmas a játékfelfogás részletes elemzésére, de még ebben a formában is számos jól látható jellemzőt azonosít egy csapatról. Azt távolról sem szeretnénk állítani, hogy ez alapján egy edző taktikai megfontolásokat tudna eszközölni, de a mutatóval nem is ez volt a célunk. Még egy fontos észrevétel: a jellemzéseket kivétel nélkül úgy adtuk meg a csapatokra, hogy konkrétan egyetlen mérkőzését sem láttuk a csapatoknak, így azokat nem is vehettük figyelembe. Kizárólag a számokból indultunk ki, és a saját konklúzióinkat fogalmaztuk meg.

A tévedés lehetőségét fenntartjuk magunknak.

süti beállítások módosítása