Sport, adat, elemzés: sportadat-elemzés

Sport Data

Sport Data

Videóelemző és a mérkőzéselemző...

2018. november 12. - u1sd

Egy válogatott sportmérkőzésen - sportág maga a kérdésben nem releváns - készítettem felvételeket a mérkőzéselemzéshez több kamerával, akkor egy fiatal edző odalépett és megkérdezte, hogy az ellenfélnek rögzítjük-e a képeket. Válaszoltam, hogy nem, az ellenfél munkatársai két sorral lejjebb egy kamera egy laptop, míg a következő ellenfél munkatársai két kamera és egy mobiltelefon aktív használatával veszik és dolgozzák fel helyben a mérkőzést. Elbizonytalanodott, mivel jelezte, hogy ő a videóelemző, akkor miért kérték fel minket?! Jeleztem, mi nem videóelemzők vagyunk, hanem mérkőzéselemzők, a videóelemzéshez nem értünk. Ezen ő eltöprengett, és nem is értette miért kell másik felvétel, ráadásul több kamera, ha az övé eddig is teljesen megfelelt. Én pedig az ő zavarán tűnődtem el, ha a pálya széle mellett, munkára készülve nehéz is egyszerű, lényegre törő választ adni. Most megpróbálom, jobb körülmények között.

 www_maxpixel_net-high-school-school-sport-competition-football-1017954.jpg

Forrás: MaxPixel

 

Elemző = elemző?

A videóelemző. A videóelemző a mérkőzés szakmai-pedagógiai célú elemzése céljából, a jelenetek kivágásával, majd a vezetőedző igénye szerint és/vagy a játékosokra vonatkozó részletek összefűzésével szolgáltat információt az érintettek felé. Jellemzően az adott sportág szakmai stábjának a tagja, aki többnyire maga is edző, de biztosan volt játékos. Mi a funkciója, mire akarják általában alkalmazni a videóelemző munkáját?

  • Pedagógia: pozitív és negatív példák a megbeszéltekkel összefüggésben, lássuk és vizualizáljuk azt, ami jó és amit másképp kell csinálni
  • Döntéselőkészítés: a csapat taktikai feltérképezése a gyengeségek és az erősségek feltárásával, a vezetőedző által kialakítandó mérkőzés stratégia és taktika kidolgozásához
  • Felkészítés: a játékosok párharcában résztvevőkre vonatkozó fontosabb ismereteket össze kell foglalni, megmutatni a játékos jellemző mozgását, húzásait, mintha évekig játszottunk volna ellene
  • Adatgyűjtés: a csapat számára hosszú távú feldolgozott anyag gyűjtése a későbbi döntésekhez, mérkőzésekhez.

Bár a lista nem teljes, de talán ebből is érződik, hogy erősen az adott sportág sajátosságaihoz igazodó tevékenységről van szó, belülről kell ismerni a játékot ahhoz, hogy ezt valaki jól csinálja.

A mérkőzéselemző. A mérkőzéselemző a mérkőzés fizikai, taktikai és egyéb statisztikai mutatói, momentumai, különös, a vártaktól eltérő események, és ezen jellemzők közötti összefüggések feltárására, elemzésére hivatott szakértő. Az adatainak forrása - ha az ellenfél is érdekes -, akkor a videó, de bármilyen más érzékelő, mérőeszköz is lehet. Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy olyan adattudós, akinek a sportág mélységeivel, sajátosságaival tökéletesen tisztában kell lennie. Mire (és mikor) alkalmazzák (helyesen) a mérkőzéselemzőt?

  • Értelmezés: végtelen hosszú, összefüggéstelen szám- és adatsorból az edzők, a játékosok, a szakmai, az üzleti és a marketing stáb számára világos konklúzióval bíró, értelmezhető, a saját területén használt fogalmakat, illetve gondolatmenetet követő, azaz befogadható anyag előállítása az egyik fő feladata.
  • Megismerés: célja mindig a bizonytalanság, az ingadozás, a "szerencsefaktor" csökkentése. Sokak szerint a sporteredmények kimenetei szerencse kérdése, és bár a szerencsének van szerepe az eredmények kialakulásában, a trendszerű hibák, viselkedés feltárásával, arra való felkészüléssel a siker elősegíthető. A szerencse - a mi szótárunkban - a "nem ismerjük az okát" szinonimája. A mérkőzéselemző ezt a tényezőt igyekszik a szakmai stáb számára eliminálni, amennyire lehet.
  • Visszacsatolás: a mérkőzés előkészítésében részt nem vevő, a háttérismeretek és a véleményeket nem ismerő értékelés, pusztán a tények alapján.
  • Diagnosztika: a folyamatok értelmezésével számos olyan probléma feltárható egy játékos vagy csapat tevékenységében, ami szabad szemmel nem látható. Nem feltétlenül tudja megmondani egy mérkőzéselemző az okokat (arra  a szakma kell), de detektálni tudja a jelenséget.
  • Fejlesztés-előkészítés: a fentiek segítségével új, világos, átgondolt és megalapozott fejlesztést lehet indítani, vagy innoválni a további sikerek érdekében. Ez nem a mérkőzéselemzés feladata, nem is ért hozzá, csak az előkészítő anyagot, egy betekintő képet tud ebbe adni.

A fejlődés útja, azaz mitől vált szét a kettő...

Történetileg a videózás a VHS (van, aki még tudja, mi az?!) időszakkal jött el a sportágak történetében, a közvetített vagy más módon megszerzett videókat oda-vissza tekerve a játékosokat, a játék elemeit igyekezték a szakmai stáb tagjai kinyerni, felkészülni az ellenfélből. A hős korszakban egy-egy nemzetközi szereplés előtt meg kellett szerezni az illető csapatról készült felvételeket, amit a másik országban ismerősök vettek fel, majd adták át a hazai szakembereknek. Ez másfajta kapcsolati hálót feltételezett akkoriban, mint amit ma ismernek a milleniumi generáció tagjai. A módszer legfeljebb annyit változott az idők során, hogy vannak erre a célra szakosodott cégek, akik gyűjtik a felvételeket a tévéből, és már nem kazettán, hanem letölthető videó formájában bocsátják rendelkezésre.

A 80-as évek Szovjetuniója már ezen iskolán nőtt fel - sok esetben intuitív módon kezelve a módszert -, amit a 90-es évek végére tudományos megalapozottsággal már oktatni is kezdtek. Nem csak azt, hogy meg kell nézni a videót (ki ne tenné?!), hanem azt is, hogy módszeresen jelöljük be rajta dolgokat, amelyeket sportáganként lehet meghatározni, hogy mi fontos. Idővel, sok-sok felvétel kézi feljegyzése, annotálása után felmerült, hogy tulajdonképpen mindent jelölünk-e, amit kell. Másképpen kérdezve mit is kell nézni végeredményben egy videón?

Minden edző - zsigerből - automatikusan rávágja, hogy tudja, mit kell nézni, hiszen X éve ebben él. 99%-ban igaza is van, rengeteg rutinja van a játékhelyzetek értékelésében. A többi szakmánál is így van, legyen szó jogászról, tanárról, orvosról vagy informatikusról, némi rutinnal mindenki úgy érzi, hogy érti azt, amit csinál. A nagy képet azonban nem látják sokan, sőt, kifejezetten kevesen. Minden szakmában. A sportban mindenki más meccset lát, még ha a felvétel egy és ugyanaz. Túl sok az érzelmi befolyásoló tényező, miközben számos fontos dologra nem is leszünk figyelmesek, például az átadások sebességére, a labda vagy pl. egy forduló gyorsaságára.

A "mit is kell nézni rajta?" kérdésből nőtt ki egy új, ún. adatorientált látásmód, ami azt kérdezi és kifejezetten azt vizsgálja, hogy mi(k) a meghatározó tényező(k) egy-egy mérkőzés végeredményében, vagy éppen a sportolói, vagy a sportági fejlesztésekben. A gondolkodás odáig fejlődött, hogy nem csak videóból lehet adatokat gyűjteni, ma már számos céleszköz, "kütyü" áll rendelkezésre, ontva rengeteg hasznos, de még több érdektelen adatot. A mérkőzéselemző kifejezetten matematikai alapon közelít a problémához, sok esetben a szakmai tudást is háttérbe szorítva, de egyáltalán nem nélkülözve. Nem abszolút és nem (lehet) egyetemes, amit megállapít, mivel minden meccs más, a mérkőzéseken más-más dönt. Kifejezetten arra fókuszál, mi volt a szokásostól, előreláthatótól eltérő, illetve miben múlt felül egy csapat vagy sportoló a másikat. Ha pedig több mutató is eltér a szokásostól, vagy éppen az ellenfél hasonló számaitól, akkor az ezek közötti rendezőelvet, az összefüggéseket keresi tovább, hogy a legegyszerűbb formában mondhassa el a szakmai stábnak a megállapításait.

Ha videó azonban az elemzés alapja, akkor a videók megnézése miben más a kettőnél? Mást lát a kettő? A videóelemző a fontosabb jelenetekre összpontosít (rossz passz, jó indítás, rossz forduló stb.), a meccselemző a számszerűsíthető jelenségekre (legfeljebb 3 másodpercig van nála a labda, 28km/h a csúcs sebessége, 16 levegővétele van egy hosszon stb.). Előbbihez egy tévéfelvétel is elég. Utóbbihoz aligha, ha például minden játékost akarunk egyesével értékelni.

A mérkőzéselemzés a videóelemzőben a közös csak az, hogy videó mindkettőnek az alapja, ha a mérkőzéselemző egyáltalán használ videót. A mérkőzéselemző nem tudja megmondani, hogy a támadásnál ki hibázott, kinek az érdeme a gól, vagy hogyan kellett volna másként csinálni. Ez sportszakmai kérdés. De meg tudja mondani, hogy a támadások sikeresebbek-e, ha X játékos egy méterrel messzebb/közelebb, vagy és milyen tünetei vannak a pályán, ha egy csapattársat túlságosan kedvelnek vagy nem kedvelnek a többiek, vagy mi egy sportoló alapgondolkodása a sportágról, milyen beidegződései vannak, honnan látható, hogy elfáradt stb.

Amikor egyik elemzésünket átbeszéltem a vezetőedzővel, összevetve több mérkőzés tapasztalatait, jelezte, hogy minden megállapításunk az ő sok éves rutinjából származó értékelésével egybevág. Ennél nagyobb dicséretet mérkőzéselemző nem kaphat. Miután sportolókra lebontva megmondtuk, hogy hol látunk kiemelkedő dolgokat és beavatkozást igénylő problémát - köztük rengeteg olyan is volt, amit nyilván ismertek -, meglepődtek, hogy mi érzékeljük ezeket, számokkal, tényekkel alátámasztva, több meccsen keresztül megmutatva a jelenlétüket. Érzékeltük. De az ellenfélnél is, ami döntő lehet egy edző számára. A mérkőzéselemző ennél többet nem tudhat, de ennél kevesebb se várjon el senki tőlük. Ez a dolguk. Igaz nem olyan gyorsak, mint a videóelemzők.

 

süti beállítások módosítása